IELTS Listening Practice Test – 30

IELTS Academic Listening online practice test: This is the 30th test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and correspond to the actual level of difficulty you may find in the IELTS.

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

Section 1 is a student asking for advice on her accommodation.

Section 2 is a man talking about living and working in Trinidad.

Section 3 is a discussion between two students about different aspects of their university.

Section 4 is a lecturer talking to students about sports in Ireland.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet as well.

When you have to complete a flow-chart, remember to listen for sequencing words such as then and next as they help you understand the stages of the process.

IELTS Academic Listening online practice test- SECTION 1

Audio – Section 1

Questions 1-4

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

☑️ Name: Maria Dominguez
☑️ Present address: (1) ……………………………, Pine Tree Terrace, Westcliff
☑️ Currently lives with (2) …………………………… other people
☑️ First time Maria has lived (3) ……………………………
☑️ Journey time to the university: (4) ……………………………

Questions 5 and 6

Choose TWO letters, A-F.

Which TWO things are causing problems for Maria?

A. the distance from the university

B. the bad behaviour of the girls

C. that she has little space at home

D. that it’s boring where she lives

E. that there are mice in the house

F. that the landlady is forgetful

Questions 7-10

Answer the questions below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

7) Where does the advisor suggest Maria could check to find accommodation?

Ans. ………………………………………………………………………………..

8) In which college is there a space to share a room?

Ans. ………………………………………………………………………………..

9) Which subject is Maria going to change to?

Ans. ………………………………………………………………………………..

10) When will Maria return to the accommodation office?

Ans. ………………………………………………………………………………..

IELTS Academic Listening online practice test- SECTION 2

Audio – Section 2

Questions 11-15

Choose the correct letter – A, B or C.

11) Steve Penfold did voluntary service …

A. before university

B. during university

C. after university

12) Steve had to pay for …

A. his travel

B. his accommodation

C. his day-to-day expenses

13) Where did the charity organisation want to send Steve at first?

A. Trinidad

B. India

C. Tobago

14) What does Steve say about the population of Trinidad?

A. There are more people of Indian descent than African.

B. The majority are descendants of slaves.

C. There are several different ethnic groups.

15) Steve says that some language terms in Trinidad …

A. are not connected to the English language.

B. have meanings that have a local origin.

C. are from other carnivals around the world.

Questions 16 and 17

Answer the questions below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

16) How much money does the best carnival group get?

Ans. ………………………………………………………………………………..

17) Where did Steve take the children camping?

Ans. ………………………………………………………………………………..

Questions 18-20

Choose your answers from the box and write the correct letter, A-F, next to questions 18-20.

What does Steve say about his time in the Carribean?

A. were of varying types
B. express various emotions
C. had a connection with dolphins
D. showed respect
E. had many problems
F. try to help people

18) The students ➡️ ………………

19) The Samaritans ➡️ ………………

20) The festivals ➡️ ………………

IELTS Academic Listening online practice test- SECTION 3

Audio – Section 3

Questions 21-26

Choose the correct letter – A, B or C.

21) The students are meeting to …

A. organise a party

B. answer questions about a course

C. decide on their studies

22) Sonia and Mathews …

A. agree the teacher was flexible

B. disagree about their teacher’s flexibility

C. didn’t like all of the discussions they had

23) The college offered …

A. only morning classes

B. only evening classes

C. both morning and evening classes

24) Sonia …

A. liked all the books

B. liked only one of the books

C. didn’t like any of the books

25) Sonia and Mathews …

A. want to study literature

B. have different plans for their careers

C. are both interested in psychology

26) Which of these was a problem with the campus library?

A. Books were not always available.

B. The people working there were unhelpful.

C. There were not enough computers.

Questions 27-30

Label the plan below.

Choose FOUR answers from the box below and write the correct letter, A-H, next to questions 27-30.

A. reference
B. photocopy room
C. literature
D. management
E. periodicals
F. new publications
G. toilets
H. computer studies
IELTS Academic Listening online practice test
OFF-CAMPUS LIBRARY

IELTS Academic Listening online practice test- SECTION 4

Audio – Section 4

Questions 31-33

Choose the correct letter – A, B or C.

31) The speaker says …

A. rounders is the most popular Irish sport.

B. Gaelic handball is thousands of years old.

C. hurling may have been an ancient Celtic game

32) The speaker probably …

A. used to play hurling

B. shows the students a photo

C. can’t speak any Gaelic

33) In hurling, you cannot score by …

A. hitting the ball over the net.

B. hitting the ball into the net.

C. kicking the ball into or over the net.

Questions 34-37

Write the correct letter – A, B or C, next to questions 34-37.

When did the following take place?

A. in the 20th century
B. in the 19th century
C. in the 18th century
34) Hurling experienced a golden age ➡️…………………………..
35) A university established a set of rules ➡️…………………………..
36) The Gaelic Athletics Association was started ➡️…………………………..
37) The All Ireland Hurling Championship began ➡️…………………………..

Questions 38-40

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

38) ………………………….. has a national hurling team.

39) Gaelic football is like a mixture of the sports of ………………………….. .

40) Women play the game for a ………………………….. time.


[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Answer key” collapse_text=”Answer key” ]
  1. 12/TWELVE
  2. 3/THREE
  3. ABROAD
  4. 50/FIFTY MINUTES
  5. A/D (in either order)
  6. A/D (in either order)
  7. NOTICE BOARD
  8. HILLSIDE (COLLEGE)
  9. LITERATURE
  10. (ON) MONDAY
  11. C
  12. A
  13. B
  14. C
  15. B
  16. A MILLION DOLLARS
  17. (IN) THE JUNGLE
  18. D
  19. F
  20. A
  21. B
  22. A
  23. C
  24. B
  25. B
  26. A
  27. F
  28. A
  29. D
  30. B
  31. C
  32. A
  33. C
  34. C
  35. B
  36. B
  37. A
  38. IRELAND
  39. SOCCER/FOOTBALL AND BASKETBALL
  40. SHORTER
[/bg_collapse]

About this test

IELTS Academic Listening online practice test- TEST 30 belongs to ‘Easy-to-Moderate’ category. So, if you are scoring 34+/40 in this practice test you are highly likely to hit band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 30th test of our online ‘LISTENING 200+ Practice Test Series🎧’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, tell us in the comment section below.

Also, please don’t forget to rate and comment on this post to improve its reach, so as to benefit as many test aspirants as possible.

All the best !!!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.