IELTS Listening Practice Test – 16

Last updated on November 30th, 2021 at 06:16 am

IELTS Listening practice test pdf with audio: This is the 16th test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and correspond to the actual level of difficulty you may find in the IELTS.

IELTS LISTENING PRACTICE TEST #16 2... x
IELTS LISTENING PRACTICE TEST #16 2021 [WITH ANSWERS] | Listening test pdf with audio

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

Section 1 is a telephone conversation between a man and a college receptionist.

Section 2 is an introduction for students to a university campus.

Section 3 is a discussion between two students about a project they are working on.

Section 4 is a lecture from a curator of an art gallery.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet itself.

IELTS Listening free online practice test - TEST 19

Find online national radio stations from the U.S, U.K, Canada, Australia & New Zealand. There, you’ll find issue-based discussions which you commonly find in IELTS. It is extremely useful for Listening Section 3.


IELTS Listening practice test pdf with audio

SECTION 1

Audio – Section 1

Questions 1-4

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

Write your answers in boxes 1-4 on your answer sheet.

NOTES ON COURSES AVAILABLE

Number of language courses per week ➡️ …10………..

Languages
🔘 Modern European Languages ➡️ French, Spanish, German, Dutch, Polish
🔘 Ancient Languages ➡️ Latin and (1) …………………….
🔘 Asian Languages ➡️ Hindi and (2) …………………….

Cost £25.00 per person per term
Notes ➡️ Bulk booking (more than two courses for (3) ……………………. terms
10 percent discount
To reserve a place in a language class, telephone Mrs. Johnson on extension (4) …………………….

Questions 5-10

Complete the table and information below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

Write your answers in boxes 5-10 on your answer sheet.

DateSubjectPlaces AvailableCost per person
1st February(5) …………………….24£40.00
MarchExcel(6) ……………………. only£45.00
AprilOutlook19(7) …………………….
3rd (8) …………………….Word(9) …………………….£55.00
To book a place on a computer course, call Mary Jones before (10) …………………….

SECTION 2

Audio – Section 2

Questions 11-16

Complete this summary of the welcoming speech.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

Write your answers in the boxes 11-16 on your answer sheet.

Dear Joe,

You missed the Welcome meeting. We were greeted by the Principal of Donleavy (11) …………………., who explained how the university has (12) …………………. campuses. He told us where all the important buildings on this campus are, and also explained which subjects are studied on the other two. The Principal’s (13) …………………. is on our campus. Weekly (14) …………………. are held in the office and administration block every Tuesday at 1:30 p.m., and we are encouraged to attend. The university shop sells all the (15) …………………. and stationery we might need, and you can find it next to the cafeteria.

Remember, we must carry our (16) …………………. to get into the campus.

Regards,

Rebecca

Questions 17-20

Complete the labels on the buildings in the map.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

Write your answers in the boxes 17-20 on your answer sheet

IELTS Listening practice test pdf with audio
This Listening practice test is also available on our Youtube Channel. Please Like & Subscribe !

SECTION 3

Audio – Section 3

Questions 21-30

Choose the correct letter – A, B or C

Write your answers in boxes 21-30 on your answer sheet.

21) Bill was ill. What was wrong?

A. A cold

B. A food allergy

C. A severe pain in his head

22) Bill and Sarah …

A. live near each other

B. have never worked on a project together

C. have plans for later that evening

23) Bill and Sarah have to …

A. Research and write a survey questionnaire

B. Ask shopkeepers questions

C. Submit their project via internet

24) What does Sarah want Bill to do?

A. Visit the library

B. Write a list of questions

C. Use a computer

25) Which of the following items will be included in Bill and Sarah’s research?

A. Deodorants and cosmetics

B. Electrical goods

C. Food and clothing

26) With what aspect of the project does Bill express concern?

A. Meeting the project’s timeline

B. Invading people’s privacy

C. Finding enough reference material

27) What does Bill plan to do for the rest of the day?

A. Review the notes from the previous week

B. Prepare for his next meeting with Sarah

C. Find people to participate in the research

28) What does Sarah do for Bill?

A. Let him borrow her book

B. Give him a copy of her notes

C. Promises to help him study

29) What does Sarah have to do at the library?

A. Research

B. Meet Bill

C. Collect some books

30) Where do Bill and Sarah agree to meet the next day?

A. In the library

B. In class

C. In the laboratory

SECTION 4

Audio – Section 4

Questions 31-32

Choose the correct letter – A, B or C

Write your answers in the boxes 31-32 on your answer sheet.

31) Who is giving this talk?

A. An artist

B. An art critic

C. A curator

32) Why did the speaker choose to speak about Joan Miro?

A. Because a new work by Miro was recently added to the gallery

B. Because he thought Miro would appeal to people with different tastes

C. Because he felt everyone would be familiar with Joan Miro’s art

Questions 33-35

Choose THREE letters, A-G

Write your answers in boxes 33-35 on your answer sheet.

Which THREE features below are mentioned by the speaker as characteristic of Joan Miro’s art?

A. Themes from Spanish history
B. The use of primary colours
C. Influence of surrealism
D. Complex geometric forms
E. Large paintings
F. Equal number of sculptures and paintings
G. Birds & trees

Questions 36-40

Complete this table below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

Write your answers in boxes 36-40 on your answer sheet.

TITLEDATELOCATIONDETAILS
Woman and (36) ………………………..1982A (37) ……………………….. in BarcelonaTall sculpture, covered in (38) ………………………..
Woman(39) ………………………..National Gallery of Art, Washington, D.C.Large canvas, bright colours
Seated Woman II1939Guggenheim Museum, New YorkPainted when Miro was influenced by the (40) ……………………….. in Spain

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Answer key” collapse_text=”Answer key” ]
  1. (ANCIENT) GREEK
  2. BENGALI
  3. 2
  4. 6994
  5. DATABASES
  6. 4
  7. £60
  8. JUNE
  9. 16
  10. 6 P.M.
  11. UNIVERSITY
  12. 3
  13. OFFICE
  14. MEETINGS
  15. REQUIRED BOOKS
  16. ID PASSES
  17. PHYSICS
  18. SHOP
  19. BIOLOGY
  20. (MEMORIAL) FOUNTAIN
  21. C
  22. A
  23. A
  24. C
  25. A
  26. B
  27. A
  28. B
  29. C
  30. C
  31. C
  32. B
  33. B
  34. E
  35. G
  36. BIRD
  37. PARK
  38. MOSAIC
  39. 1976
  40. CIVIL WAR [/bg_collapse]

About IELTS Listening practice test pdf with audio [TEST 16]

This IELTS Listening practice test pdf with audio- TEST 16 falls under ‘Easy’ category. So, if you are scoring 36+/40 in this practice test you are highly likely to score band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 16th test of our ‘LISTENING 200+ Practice Test Series🎧’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, please write down your Email ID in the comment section below.

All the best !!!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.