IELTS Listening Practice Test – 4

Last updated on November 30th, 2021 at 05:12 am

Practice of IELTS Listening Test 2021: This is the 04th test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and correspond to the same level of difficulty you may find in the IELTS.

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

Section 1 is a telephonic conversation between a caller & company representative.

Section 2 is a classroom talk given by history teacher to his students.

Section 3 is a discussion between two literature students on their lecture.

Section 4 is a lecture about Darwin’s theory of evolution & its impact on society.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet itself.

When you are doing Practice tests, try to write down each possible answer and cross out the incorrect answer as you listen. This will immensely help you to improve your concentration.


Practice of IELTS Listening Test 2021- SEC 1

Audio – Section 1

Questions 1-7

Complete the form below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

DETAILS OF ORDER
Party host:customer’s oldest daughter
Occasion:18th birthday
Number of guests invited:(1) …………………………..
Customer budget:(2) …………………………..
Marquee size(3) ……………………………
(4) …………………………… cost£450
(5) ……………………………£150
Lighting cost:approx. (6) ……………………………
Number of guests:seated-30 / standing-50
Furniture cost:per table £4.00 / per chair £3.00
Dates Marquee Required:set-up date (7) ……………………………
to be taken down on June 7th

Questions 8-10

Complete the form below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

CUSTOMER DETAILS
Name & Surname:(8) ……………………………
Postcode:(9) ……………………………
Contact Number:(10) ………………………….

Practice of IELTS Listening Test 2021- SEC 2

Audio – Section 2

Question 11-15

Label the map below.

Write the correct letter, AG

Practice of IELTS Listening Test 2021
11. Chapel ➡️ …………….
12. Great Hall ➡️ …………….
13. Great Chambers ➡️ …………….
14. Bakehouse ➡️ …………….
15. Stables ➡️ …………….

Questions 16-20

16. Medieval castles …

A) shared a similar design

B) were each unique

C) had the same methods of fortification in common

17. The early medieval keep served as …

A) a prison & fortified tower

B) a fortified tower & living area

C) a fortified entrance to the inner castle area

18. In later medieval castles, the keep …

A) evolved into a set of different buildings

B) was used purely for accommodation

C) played a less significant role in the castle’s domestic life

19. Underground dungeons were built in response to …

A) a shift in the medieval belief system

B) the Keep being no longer used for the prisoners

C) a call for harsher treatment of prisoners

20. The least effective line of defence was …

A) the portcullis

B) the drawbridge

C) the barbican

Practice of IELTS Listening Test 2021-SEC 3

Audio – Section 3

Questions 21-25

Choose the correct letter – A, B or C

21. Julie and Dave thought the lecture …

A) gave a new insight into Shakespeare’s style

B) offered a thought-provoking view on Shakespeare and his work

C) explained Shakespeare’s belief in ghosts

22. Hamlet was a play …

A) which reflected popular belief in the supernatural

B) that recorded historical events

C) seemingly in conflict with accepted beliefs.

23. In the times of James I …

A) a belief in ghosts was not tolerated

B) more people believed in ghosts

C) certain religious beliefs were not acceptable

24. Shakespeare introduced ghosts into plays …

A) because he believed in a spirit world

B) as a theatrical device

C) to provoke religious debate

25. Shakespeare’s audience would probably have …

A) secretly approved of a supernatural content in plays

B) shown approval for plays with a supernatural content

C) disapproved of the inclusion of ghosts in plays

Questions 26-30

What does Julie think about the following subjects?

Write the correct letter – A, B or C

A. scornful, dismissive
B. open-minded
C. believing
26. witches/astrology ➡️ …………….
27. ghosts ➡️ …………….
28. UFO/aliens ➡️ …………….
29. premonitions ➡️ …………….
30. telepathy ➡️ …………….

Practice of IELTS Listening Test – SEC 4

Audio – Section 4

Questions 31-35

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

Darwin is credited with having (31) ………………………… popular beliefs about Man’s creation. However, Alfred Russel Wallace, simultaneously came up with an (32) ………………………… to Darwin’s. Unfortunately for Wallace, Darwin seems to have been given the (33) ………………………… for the theory of evolution. Darwin’s theory proved (34) …………………………, upsetting the religious authorities of his time. Today, it is often accepted that Man is a product (35) ………………………… and not spontaneous creation.

Questions 36-40

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.

36. The absence of a ………………………… might be seen by some to discredit Darwin’s theory.

37. Finding an evolutionary bridge between Man & Ape would provide undeniable ………………………… the theory of evolution.

38. In fact, hoax proved ………………………… that scientists and Press believed in its validity.

39. After forty years, Piltdown Man was declared as being no more than …………………………

40. Even today, questions ………………………… about the link between ape and man.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ expand_text=”Answer Key” collapse_text=”Answer Key” ]
  1. 80
  2. LIMIT
  3. 4.5 (METRES)
  4. HIRE AND INSTALLATION
  5. (COST OF) CARPETING
  6. 55
  7. JUNE 5TH
  8. JENNY LAKEWELL
  9. CV6 TL3
  10. 07944325883
  11. G
  12. D
  13. C
  14. A
  15. F
  16. B
  17. B
  18. A
  19. A
  20. C
  21. B
  22. C
  23. C
  24. B
  25. A
  26. A
  27. B
  28. C
  29. B
  30. C
  31. REVOLUTIONISED
  32. IDENTICAL THEORY
  33. SOLE CREDIT
  34. (EXTREMELY) CONTROVERSIAL
  35. OF EVOLUTION
  36. LINK
  37. PROOF OF
  38. SO CONVINCING
  39. A FAKE
  40. STILL REMIAN.  [/bg_collapse]

About this test

Practice of IELTS Listening Test 2021– Test 04 falls under “Moderate-to-Difficult” category. So, if you are scoring 30+/40 in this practice test you are highly likely to hit band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 12th test of our ‘LISTENING 200+ Practice Test Series’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, please provide your Email ID in the comment section below.

Wish you best of luck in your exam.

Happy learning !!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

2 thoughts on “IELTS Listening Practice Test – 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.