IELTS Listening Practice Test – 7

IELTS Listening mock Practice Test: This is the 07th test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and correspond to the actual level of difficulty you may find in the IELTS.

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

IELTS LISTENING PRACTICE TEST #7 20...
IELTS LISTENING PRACTICE TEST #7 2021 [WITH ANSWERS] | IDP & BC Listening recent actual test

Section 1 is a conversation between a police officer and a crime victim.

Section 2 is a scientist giving laboratory induction to new employees.

Section 3 is a discussion between two students of Criminology and their lecturer.

Section 4 is a recording describing a trial courtroom and the conduct of legal trials.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet itself.

You’ll hear several native speaker accents such as British, American, Canadian, Australian & New Zealand accents. Search online and listen to national radio stations in these countries, and try to listen to variety of them.


IELTS Listening Mock Practice Test

SECTION 1

Audio – Section 1

Questions 1-10

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

CRIME REPORT FORM
Victim’s detailsCrime: theft
Name of victim: Mrs (1) ………………………..
Address: (2) ………………………..Avenue, Swindon
Postcode: (3) ………………………..
Stolen bag:Distinguishing features-
two (4) ……………………….. and a black shoulder strap
a (5) ……………………….. fastener on top
Contentsa (6) ……………………….. with some money and
a (7) ………………………..
Other details:Victim’s contact no.: (8) ………………………..
Crime no.: (9) ………………………..
Victim to be contacted (10) ………………………..
This Listening Practice Test is exclusively available on our Youtube Channel. Please Like & Subscribe !

SECTION 2

Audio – Section 2

Questions 11-15

Label the floor plan below.

Write the correct letter, A-G

IELTS Listening mock Practice Test

11. unisex toilets ➡️ ………………

12. eye wash/emergency shower ➡️ ………………

13. chest freezer ➡️ ………………

14. walk-in cooler ➡️ ………………

15. walk-in freezer ➡️ ………………

Questions 16-20

16. The speaker is assuming that laboratory workers …

A) are unfamiliar with the Health & Safety Procedure

B) are fully aware of the Health & Safety Procedure

C) need to know about the Health and Safety Procedure

17. All experiments …

A) are at the discretion of the Health & Safety Officer

B) need written approval

C) only need to be referred to the Health & Safety Officer in Special cases.

18. If projects are not approved by the Health & Safety Officer …

A) an alternative project has to be undertaken

B) the project may be reconsidered if required changes are made to the project

C) details of the project must be written down as a standard operating procedure

19. It is not permissible to remove …

A) waste materials from the laboratory

B) samples and clothing from the laboratory

C) contaminated objects, such as needles, from the laboratory

20. Contaminated objects e.g. needles …

A) need to be immediately removed from the laboratory

B) are to be stored in special containers overnight

C) need to be removed from the laboratory at the end of the working day

SECTION 3

Audio – Section 3

Questions 21-25

Choose the correct letter – A, B, C or D

21. The Ratcliffe murders were particularly shocking …

A) since they remained unsolved

B) because they showed failings in the police force

C) as the privacy of the home was violated

D) since the victims’ homes were also burgled

22. Victims of burglaries are particularly …

A) fearful of not being safe in their own house

B) traumatised by theft of personal items

C) upset by the inconvenience

D) annoyed with themselves at not having properly secured their homes.

23. Before the formation of the Metropolitan Police Force …

A) criminal records didn’t exist

B) most criminal records were inaccurate

C) local police officers held no power

24. Both the Ratcliffe & Ripper murders …

A) remain unsolved

B) were probably committed by more than one person

C) exposed faults in policing systems

D) happened in the 18th century

25. When the Metropolitan Police Force was first formed …

A) all UK police forces had to answer to it

B) the public was disapproving

C) a new era of policing started

D) its faults were immediately apparent

Questions 26-30

Write the correct letter – A, B or C

What does the lecturer say about the following?

A. not in possession of firearms
B. paid by local government
C. non-discriminatory

26. The Bow Street Runners ➡️ ……………..

27. Night Watchmen ➡️ ……………..

28. Constables ➡️ ……………..

29. The Metropolitan Police Force ➡️ ……………..

30. Contemporary police forces ➡️ ……………..

SECTION 4

Audio – Section 4

Questions 31-36

Label the diagram below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.

IELTS Listening mock Practice Test 7
31. …………………………………
32. …………………………………
33. …………………………………
34. …………………………………
35. …………………………………
36. …………………………………

Questions 37-40

Complete the flow-chart below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.

Once all court evidence is given and examined, the judge will summarise the case.

Usually the contents of the summary are (37) ………………………. a meeting between the judge and the lawyers for the defence & for the prosecution.

The summing up may be split into two sections: a legal component & a summary

In the former section, legal procedure is outlined and (38) ……………………….. is given of the accusation being made against the defendant.

In the latter section, the judge tries to ensure (39) ……………………… summing up of the case.

The judge will stress the importance of reaching a unanimous verdict to the jury.

Before the jury retires, the judge may offer written guidelines, known as the (40) ………………………. to verdict.
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Answer key” collapse_text=”Answer key” ]
  1. MARY TINDALE
  2. 4, LARCH
  3. FN1 SW19
  4. BLACK LEATHER HANDLES
  5. ZIP
  6. PURSE
  7. DRIVING LICENSE 
  8. 07900 381988
  9. TK 34S 5899
  10. WITHIN THE WEEK
  11. C
  12. D
  13. B
  14. F
  15. G
  16. B
  17. A
  18. B
  19. B
  20. C
  21. C
  22. A
  23. D
  24. A
  25. C
  26. B
  27. A
  28. A
  29. C
  30. C
  31. WITNESS STAND
  32. COURT REPORTER
  33. COURT CLERK
  34. DEFENDANT/ACCUSED
  35. JURY BOX
  36. SPECTATORS
  37. DETERMINED BY
  38. CLARIFICATION
  39. AN IMPARTIAL
  40. ROUTE [/bg_collapse]

About IELTS Listening Mock Practice Test [TEST 7]

This IELTS Listening mock practice test falls under “Moderate-to-Difficult” category. So, if you are scoring 30+/40 in this practice test you are highly likely to hit band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 07th test of our ‘LISTENING 200+ Practice Test Series’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, please provide your Email ID in the comment section below.

Wish you best of luck in your exam.

Happy learning !!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

3 thoughts on “IELTS Listening Practice Test – 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.