IELTS Listening Practice Test – 6

Practice Test for IELTS Listening 2021: This is the 06th test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and the level of difficulty you may find in the IELTS.

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

IELTS LISTENING PRACTICE TEST #6 20...
IELTS LISTENING PRACTICE TEST #6 2021 [WITH ANSWERS] | IDP & BC Actual Test

Section 1 is a conversation between an art auctioneer and the client.

Section 2 is the curator of an art museum talking to a group of visitors who are visiting the museum for the first time.

Section 3 is a televised Q&A session between a celebrated art critic and three members of the public.

Section 4 is a part of an Art lecture.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet itself.

Practice Test for IELTS Listening 2021 - TEST 14

Pay attention to the number of words you need to write. For example, NO MORE THAN TWO WORDS means that you can write one word or two words only, and writing three words or more will be marked as wrong answer.


Practice Test for IELTS Listening 2021

SECTION 1

Audio section – 1

Questions 1-7

Complete the table below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

DETAILS OF CUSTOMER PURCHASE
Lot number:2374
Reserve price:(1) ………………………
Name of Artist:(2) ………………………
Max. amount that could be paid:(3) ………………………
Description:(4) ………………………
painting of a
(5) ……………………… landscape
Width of painting without frame:(6) ………………………
Width of painting with frame:2 metres
Height without frame:1 metre
(7) ……………………… with frame:1.5 metres
This Listening Practice Test is exclusively available on our Youtube Channel. Please Like & Subscribe !

Question 8-10

Complete the table below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

CUSTOMER DETAILS
Name:Mrs. (8) ………………………
Address:Charlton Manor, Kingston Village
Post code – (9) ………………………
Requested delivery date:(10) ……………………… Tuesday

SECTION 2

Audio – Section 2

Questions 11-15

Label the map below.

Write the correct letter, A-G

Practice Test for IELTS Listening 2021

11. Cloakroom ➡️ ………………

12. Permanent Collection Gallery ➡️ ………………

13. Storage Room ➡️ ………………

14. Cowell Room ➡️ ………………

15. Staffroom & Kitchen ➡️ ………………

Questions 16-20

Choose the correct letter- A, B or C

16. All museum patrons …

A) receive advance information about events

B) have a discount on entry to the museum

C) can take one non-paying guest into the museum

17. The Masked Ball …

A) is an annual event

B) will be held on New Year’s Day

C) will be a unique event

18. Details of the Masked Ball …

A) have yet to be confirmed

B) have been finalised

C) may be provided on request

19. Certain events at the garden party are …

A) cheaper than others

B) liable to cancellation

C) almost fully-booked

20. The forthcoming artistic events feature …

A) newcomers to the art world

B) established artists

C) a mixture of new and established artists

SECTION 3

Audio – Section 3

Questions 21-25

Choose the correct letter – A, B or C

21. ‘Outsider’ art is created by artists who …

A) lack formal training

B) have a formal background in art

C) make a living from their work

22. The art critic believes that …

A) the definition of art is very flexible

B) there is a common perception of what constitutes ‘art’

C) theoretically, quality art can be produced by anyone

23. According to the art critic, good art …

A) relies more on talent than skill

B) requires an equal combination of talent & skill

C) requires significant skill

24. Usually the public …

A) is unimpressed by outsider art

B) has little knowledge of outsider artists

C) only appreciates large-scale works of art

25. The works of Nek Chand & Ferdinand Cheval …

A) impress most due to their size

B) were created without official consent

C) were inspired by a romantic idea

Questions 26-30

Write the correct letter – A, B or C

What does Jake say about the following?

A. are overrated
B. lack skill
C. have popular appeal

26. modern painters ➡️ ……………..

27. outsider artists ➡️ ……………..

28. renaissance artists ➡️ ……………..

29. impressionist artists ➡️ ……………..

30. modern sculptors ➡️ ……………..

SECTION 4

Audio – Section 4

Questions 31-35

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

ANIMAL ART
☑️ Despite the rather (31) ………………….. animal paintings are nevertheless, impressive.

☑️ However, by (32) ………………….. such artworks are considered rather primitive.

☑️ Whilst we might expect apes, our (33) ………………….. to have some artistic talent, other animal species do, too.

☑️ Recently, an inter-species exhibition of animal art was held (34) ………………….. of such a phenomenon.

☑️ Animals, though, tend to adopt an abstract rather than a (35) ………………….. to art.

Questions 36-40

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.

36. Today, animal artists are no longer such a ………………….. as they once were.

37. Art equipment and ………………….. need to be appropriate to species so that animals can be creative.

38. It would seem that Man and animals share ………………….. than at first thought.

39. Some animal artworks may be the result of …………………..

40. Sceptics are probably best advised to keep an ………………….. when it comes to animal art.


[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Answer key” collapse_text=”Answer key” ]
  1. £300
  2. P.J BROWNING
  3. £500
  4. 17TH/SEVENTEENTH CENTURY
  5. RURAL ENGLISH
  6. 1.5 METRES
  7. HEIGHT
  8. BRADWELL-THOMPSON
  9. KN26 56T
  10. 23 MARCH
  11. E
  12. F
  13. G
  14. A
  15. B
  16. A
  17. C
  18. A
  19. B
  20. C
  21. A
  22. A
  23. A
  24. B
  25. B
  26. A
  27. B
  28. C
  29. C
  30. A
  31. BASIC COLOUR USE
  32. HUMAN STANDARDS
  33. CLOSEST RELATIVES
  34. IN RECOGNITION
  35. FIGURATIVE APPROACH
  36. NOVELTY
  37. TOOLS
  38. MORE SIMILARITIES
  39. HUMAN INTERVENTION
  40. OPEN MIND
[/bg_collapse]

About practice test for IELTS Listening 2021 [TEST 6]

This IELTS Listening practice test for 2021 belongs to “Moderate” category. So, if you are scoring 32+/40 in this practice test you are highly likely to hit band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 06th test of our ‘LISTENING 200+ Practice Test Series’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, please write down your Email ID in the comment section below.

Wish you best of luck in your exam.

Happy learning !!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

2 thoughts on “IELTS Listening Practice Test – 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.