IELTS Listening Practice Test – 27

IELTS Academic Listening practice test 2021 with answers: This is the 27th test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and correspond to the actual level of difficulty you may find in the IELTS.

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

Section 1 is a man talking to a landlady about a new apartment.

Section 2 is a radio announcer talking about the entertainment events.

Section 3 is a discussion between two Early Education students on how babies will learn.

Section 4 is an Engineer giving presentation about a female Engineer called Sarah Gappy.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet itself.

IELTS Academic Listening practice test 2021 with answers

Be careful not to write down any information as part of an answer that is already given in the form/notes/table. For example, $ or a or the, etc.

IELTS Academic Listening practice test 2021 with answers- SECTION 1

Audio – Section 1

Question 1-5

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN ONE WORD for each answer.

NEW APARTMENT
Landlady’s Name: Mary Jones

General ⬇
– partly finished
– no (1) ……………………. are allowed

Kitchen
– nice and big
– there is a new (2) …………………….

Lounge
️- some (3) ……………………. will be built soon

Bedroom ⬇
️- good clothes storage
– need to bring a (4) ……………………

Bathroom ⬇
– only a shower
– the water is heated by (5) ……………………..

Questions 6-10

Complete the form below.

Write ONE WORD AND/OR A NUMBER for each answer.

TENANCY FORM
Tenant details
🔘 Full name: Andrew (6) …………………….
🔘 Best contact: andrew171@ (7) ……………………. .com
🔘 Driver’s license: (8) …………………….

Tenancy details
🔘 Moving-in date: (9) …………………….
🔘 Rent per week: $1315
🔘 Bond paid: (10) $…………………….

IELTS Academic Listening practice test 2021 with answers- SECTION 2

Audio – Section 2

Questions 11-15

Choose the correct letter – A, B or C.

11) What is new about the Writer’s Festival this year?

A. more international guests

B. extra time for questions

C. additional locations for events

12) Tickets for the Wearable Art event …

A. are selling out quickly

B. have been reduced in price

C. must be booked in advance

13) Ocean Times at Bright’s Beach is …

A. a sporting competition for adults

B. an educational event for all ages

C. a play day for young children

14) People going to the Artscape Exhibition …

A. should wear appropriate clothing

B. must keep to the proper path

C. need to arrive at a certain time

15) Tours of the Civil Theatre …

A. do not happened often

B. have never happened before

C. may happen more regularly in future

Questions 16-20

What comment does the speaker make about each of the following events?

Write the correct letter – A, B or C, next to questions 16-20.

You may use any letter more than once.

A. the location has changed

B. transport will be a problem

C. the event might be crowded

Events

16) Night Market ➡️ ……………

17) Buskers Festival ➡️ ……………

18) Stand Up for Kids ➡️ ……………

19) Sunday Unplugged ➡️ ……………

20) Ignite Dance Finals ➡️ ……………

IELTS Academic Listening practice test 2021 with answers- SECTION 3

Audio – Section 3

Questions 21-22

Choose TWO letters, A-E.

What TWO problems do the students identify with ‘learning videos’?

A. Babies lose interest too quickly.

B. Babies need to explore things.

C. Babies want to be with other babies.

D. Babies’ eyes may be damaged.

E. Babies should have contact with adults

Questions 23-24

Choose TWO letters, A-E.

When discussing the ‘present research’, Maya is surprised that …

A. ordinary people have altered their habits.

B. the findings are very detailed.

C. most babies behave the same way.

D. boys and girls like different toys.

E. the methodology has been criticised.

Questions 25-26

Choose TWO letters, A-E.

What impresses the students about the bilingual experiment in Spain?

A. the long-term effects of the lessons

B. the large number of research subjects

C. the fact that the children enjoyed themselves

D. the fact that teachers had the same training

E. the response of schools to the findings

Questions 27-30

Choose FOUR answers from the box and write the correct letter, A-F, next to questions 27-30.

What was the finding of each of the following research studies?

A. Babies understand cause and effect.

B. Babies like physical exercise.

C. Babies like their actions to be copied.

D. Babies are excited by surprises.

E. Babies recognise basic grammar.

F. Babies like to help other people.

Research studies

27) Dr Pritchard’s study ➡️ …………….

28) The three-year-old’s study ➡️ …………….

29) Professor Michelson’s study ➡️ …………….

30) The United States study ➡️ …………….

IELTS Academic Listening practice test 2021 with answers- SECTION 4

Audio – Section 4

Questions 31-40

Complete the notes given below.

Write ONE WORD ONLY for each answer.

THE ENGINEER SARAH GAPPY, 1770-1852

Background
🔘 women were active in many areas of 19th century British society, for example, Jane Harrison was the first female (31) ……………………….
🔘 by the end of the century there were 140 female dentists and 212 (32) ………………………. , as well as many musicians and actors

Sarah Gappy
🔘 was born in Birmingham and moved to Bristol with her husband
🔘 designed bridges that could survive (33) ……………………….
🔘 built (34) ………………………. of the Clifton Suspension Bridge together with her husband
🔘 designed a ‘barnacle buster’ that allowed (36) ………………………. to go faster
🔘 helped stop (37) ………………………. near railway lines
🔘 built an amusing machine for making different parts of (38) ………………………. at the same time
🔘 designed an early type of (39) ………………………. equipment

Conclusions
🔘 other women worked as engineers, e.g. Ada Lovelace and Hertha Marks Ayrton
🔘 it was not until 1906 that a woman (40) ………………………… in engineering
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Answer key” collapse_text=”Answer key” ]
  1. PETS
  2. FRIDGE
  3. SHELVES
  4. LAMP
  5. GAS
  6. CONNAUGHT
  7. INTERGLOBE
  8. E 738 2991 TP
  9. 7th/7 APRIL
  10. 450
  11. C
  12. B
  13. B
  14. A
  15. A
  16. C
  17. A
  18. B
  19. B
  20. C
  21. B/E (any order)
  22. B/E (any order)
  23. B/C (any order)
  24. B/C (any order)
  25. A/D (any order)
  26. A/D (any order)
  27. C
  28. F
  29. A
  30. E
  31. ACADEMIC
  32. DOCTORS
  33. FLOODS
  34. MODELS
  35. INVESTOR
  36. SHIPS
  37. EROSION
  38. BREAKFAST
  39. GYM
  40. GRADUATED [/bg_collapse]

About this test

IELTS Academic Listening practice test 2021 with answers- TEST 27 belongs to ‘Moderate’ category. So, if you are scoring 32+/40 in this practice test you are highly likely to hit band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 27th test of our ‘LISTENING 200+ Practice Test Series🎧’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, write your Email ID in the comment section below.

All the best !!!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

3 thoughts on “IELTS Listening Practice Test – 27

Leave a Reply

Your email address will not be published.