IELTS Listening Practice Test – 33

IELTS Listening online practice 2021: This is the 33rd test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and correspond to the actual level of difficulty you may find in the IELTS.

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

Section 1 is a conversation between the organiser of a Short Film Competition and a man who is interested in taking part in this event.

Section 2 is a man talking to a group of volunteers who are involved in work in an area called Eskdale Wood.

Section 3 is a discussion between two art history students on restoration and reproduction of old paintings.

Section 4 is a presentation given by a student on challenges of living in a space.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet as well.

The speakers may suggest different possibilities or change their minds during the discussion. Pay careful attention to their final wordings about the topic.

IELTS Listening online practice 2021 SECTION 1

Audio – Section 1

Questions 1-10

Complete the notes below.

Write ONE WORD AND/OR A NUMBER for each answer.

SHORT FILM COMPETITION
Rules
☑️ The film must be no more than 20 minutes long, submitted before Wednesday, (1) …………………..
☑️ Don’t use any (2) ………………….. with experience.
☑️ For the film, it’s necessary to include a child or (3) ………………….. this year, get permission for any (4) ………………….. used. Check that English (5) ………………….. contain no mistakes.

Advice
☑️ Focus on the (6) ………………….. before doing anything else.
☑️ Stick to a few characters and locations.
☑️ Avoid making a (7) ………………….. because not all the judges will like it.

Last year’s competition
☑️ The winner was Greg (8) ………………….. .
☑️ The title of Greg’s film was (9) ………………….. .

Prizes
☑️ Winners receive between $500 and $2000.
☑️ The best films are shown in the (10) ………………….. Theatre.

IELTS Listening online practice 2021- SECTION 2

Audio – Section 2

Questions 11-12

Choose TWO letters, A-E.

Which TWO tasks will volunteers be required to do at Eskdale Wood?

A. fix fences
B. remove branches
C. collect litter
D. build bird boxes
E. cut down trees

Questions 13-14

Choose TWO letters, A-E.

Which TWO things must volunteers bring with them?

A. gloves
B. tools
C. snacks
D. sunscreen
E. boots

Questions 15-20

Complete the flow-chart below.

Choose SIX answers from the box and write the correct letter, A-H, next to questions 15-20.

A. clear photograph
B. rough estimate
C. new account
D. suitable location
E. council permit
F. basic competition
G. good team
H. visual guide

TO TAKE PART IN THE BIRD COUNT

set up a (15) …………………………. for a mobile app.
decide on a (16) …………………………. for the day of the bird count.
organise a (17) …………………………. for support.
ensure everyone has access to a (18) …………………………. .
agree on a (19) …………………………. for observed birds.
submit a (20) …………………………. with your collected data.

IELTS Listening online practice 2021- SECTION 3

Audio – Section 3

Questions 21-25

Choose the correct letter – A, B or C.

PRESENTATION ON RESTORING & REPRODUCING PAINTINGS

21) The students agree that the introduction to their presentation should include …

A. reasons why paintings need to be restored.

B. examples of poor restoration work.

C. a general description of what restoration involves.

22) When the students visited the museum, they were surprised by …

A. the time it took to restore a single painting.

B. the academic backgrounds of the restorers.

C. the materials used in restoration work.

23) What does Oliver say would put him off a career in art restoration?

A. the reaction of the owners of a painting.

B. the possibility of working in dangerous conditions.

C. the requirement to be able to draw very well.

24) What do the students agree about the restored Dutch landscape painting?

A. It shows how taste in art varies amongst different people.

B. It is an example of a work that was once undervalued.

C. It demonstrates how cleaning techniques have greatly improved.

25) What is Oliver’s attitude to the digital reproduction of famous paintings?

A. It requires a great deal of skill.

B. There is something dishonest about it.

C. It makes art accessible to more people.

Questions 26-30

What challenge did the Factum Arte team face with reproducing the following paintings?

Choose FIVE answers from the box and write the correct letter, A-G, next to questions 26-30.

CHALLENGES THE FACTUM ARTE TEAM FACED
A. they only had a photo of badly restored version of the painting
B. they needed to see under the damaged surface of the painting
C. they had to get permission to analyse a very similar painting
D. they had to rely on similar drawings of the same subject
E. they had to negotiate with relations of the original artist
F. they were unable to view other examples of the artist’s work
G. they had only limited time to reproduce the painting
Paintings the team wanted to reproduce
26) Six Sunflowers ➡️……………………….
27) The Concert ➡️ ……………………….
28) Portrait of Sir Winston Churchill ➡️……………………….
29) The Water Lilies ➡️ ……………………….
30) Myrto ➡️……………………….

IELTS Listening online practice 2021- SECTION 4

Audio – Section 4

Questions 31-40

Complete the notes below.

Write ONE WORD ONLY for each answer.

THE CHALLENGES OF LIVING IN A SPACE

Living on the International Space Station (ISS)
🔘 Astronauts spend months in microgravity, so
– their blood moves to their head and (31) ……………………….
– they lose minerals such as (32) ……………………….
– they have to exercise 2.5 hours to avoid (33) ………………………. loss.
– they may suffer from poor (34) ………………………. back on Earth.
🔘 NASA continues to improve ways to recycle water, including (35) ……………………….

Building on the Moon or Mars
🔘 Engineers and architects must either use minerals which
– are (36) ………………………. enough for transport.
– can already be found on the Moon or Mars
🔘 Rocks and minerals could be used to make metal, brick and possibly (37) ………………………. for buildings.
🔘 NASA still needs to find a way to make large (38) ………………………. .
🔘 People could use virtual reality
– to visit places like a (39) ………………………. .
– to get a new (40) ………………………. .

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Answer key” collapse_text=”Answer key” ]
  1. MAY 15/15 MAY
  2. ACTORS
  3. ANIMAL
  4. MUSIC
  5. SUBTITLES
  6. SCRIPT
  7. COMEDY
  8. HYSLOP
  9. IMAGINE
  10. BRIDGE
  11. A/B (in any order)
  12. A/B (in any order)
  13. A/E (in any order)
  14. A/E (in any order)
  15. C
  16. D
  17. G
  18. H
  19. B
  20. A
  21. A
  22. B
  23. A
  24. A
  25. C
  26. C
  27. A
  28. D
  29. B
  30. F
  31. CHEST
  32. CALCIUM
  33. MUSCLE
  34. VISION
  35. SWEAT
  36. LIGHT
  37. PAINT
  38. WINDOWS
  39. MUSEUM
  40. QUALIFICATION
[/bg_collapse]

About this test

IELTS Listening online practice 2021- TEST 33 belongs to ‘Moderate’ category. So, if you are scoring 32+/40 in this practice test you are highly likely to hit band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 33rd test of our online ‘LISTENING 200+ Practice Test Series🎧’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, tell us in the comment section below.

Also, please don’t forget to rate this test to improve its reach, so as to benefit as many aspirants as possible.

All the best !!!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

2 thoughts on “IELTS Listening Practice Test – 33

  • 02/25/2022 at 4:35 AM
    Permalink

    hi, can i get the offcial transcript of this test. Many thanks

    Reply
  • 07/19/2022 at 8:32 AM
    Permalink

    Hi, can I get the pdf copy of this test. Many thanks

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.