IELTS Listening Practice Test – 35

Last updated on November 30th, 2021 at 09:11 am

IELTS Listening general practice test pdf: This is the 35th test of our LISTENING Practice Test Series. All tests are based on real exam pattern and correspond to the actual level of difficulty you may find in the IELTS.

This test is divided into four sections – Section 1, 2, 3 and 4.

Section 1 is a conversation between a man who wants to make an insurance claim and a women who works for the insurance company.

Section 2 is a women talking to participants of a programme called Young Explorers.

Section 3 is a discussion between a university tutor and two Social Science students on the impact of technology on peoples’ lives.

Section 4 is a lecturer giving a presentation about Klondike Gold Rush.

You can check your answers & calculate your band scores at the end of this test. It is strongly advised to print the sample answer sheet and mark your answers on the sheet as well.

IELTS Listening general practice test pdf- TEST 43

Study the different types of questions. Be prepared for what the question might ask you to do. Be ready to complete a sentence, check a box or choose a letter.

IELTS Listening general practice test pdf- SECTION 1

Audio – Section 1

Questions 1-10

Complete the form below.

Write ONE WORD AND/OR A NUMBER for each answer.

INSURANCE CLAIM FORM
Client details
Client Name ➡️Greg Williams
Policy reference ➡️(1) ………………………
Address ➡️(2) 102……………………… Street, Northbridge
Phone number ➡️(3) ………………………
Description of damage
Date of incident ➡️Sunday, 17th June
Cause of incident ➡️the house was damaged during a (4) ………………………
Items claimed ➡️a pair of child’s (5) ………………………
a new (6) ………………………
a torn (7) ………………………
repairs to the door of the (8) ………………………
Builder dealing with damage
Full Name ➡️Steven (9) ………………………
Client to send in photographs of damaged ➡️(10) ……………………… before building work starts

IELTS Listening general practice test pdf- SECTION 2

Audio – Section 2

Questions 11-12

Which TWO opportunities does the Young Explorer Programme offer to participants?

Choose TWO letters, A-E.

A. Improving negotiation skills
B. Developing supportive relationships
C. Acquiring a new physical skill
D. Learning about environmental issues
E. Competing for an award

Questions 13-14

Which TWO subjects must groups study in their preliminary training?

Choose TWO letters, A-E.

A. Finding sources of water
B. Operating cooking equipment
C. Knowing how to follow a route
D. Searching for safe things to eat
E. Using wood to build shelters

Questions 15-20

What does the speaker say about each of the following tracks?

Write the correct letter – A, B, C or D, next to questions 15-20.

A. It is likely to be busy.

B. It may be unsafe in places.

C. It is currently closed to the public.

D. It is divided into two sections.

Tracks
15) Northface ➡️………………………….
16) Blue River ➡️………………………….
17) Pioneer ➡️………………………….
18) Edgewater ➡️………………………….
19) Murray ➡️………………………….
20) Lakeside ➡️………………………….

IELTS Listening general practice test pdf- SECTION 3

Audio – Section 3

Questions 21-26

Write the correct letter – A, B or C, next to questions 21-26.

THE FUTURE OF WORK

21) Kiara and Finn agree that the articles they read on the future of work …

A. mainly reflect the concerns of older employees.

B. refer to the end of a traditional career path.

C. tend to exaggerate the likely changes.

22) What point does Kiara make about the phrase ‘job title’?

A. It is no longer relevant in modern times.

B. It shows colleagues how to interact with each other.

C. It will only apply to people higher up in an organisation.

23) What issue affecting young employees is Finn most concerned about?

A. lack of job security

B. income inequality

C. poor chances of promotion

24) What is Kiara’s attitude towards the Richards-Greeves survey on work-life balance?

A. She thinks that the findings are predictable.

B. She is curious about the kind of work the interviewees do.

C. She believes it would be useful to know what the questions were.

25) Finn and Kiara agree that if employees are obliged to learn new skills …

A. they should learn ones which might be useful in another job.

B. they should not be forced to learn them in their own time.

C. they should receive better guidance from training departments.

26) When Finn talks about the impact of mobile technology, Kiara responds by …

A. emphasising the possible disadvantages.

B. describing her personal experience.

C. mentioning groups who benefit most from devices.

Questions 27-30

What impact might Artificial Intelligence (AI) have on each of the following professions?

Choose FOUR answers from the box and write the correct letter, A-F, next to questions 27-30.

IMPACT OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE

A. It will give them a greater sense of satisfaction.

B. It will encourage them to compete with one another.

C. It will reduce the level of stress they have.

D. It may eventually lead to their jobs disappearing.

E. It could prevent them from coming to harm.

F. It will enable them to do tasks they have not trained for.

27) Architects ➡️………………………….
28) Doctors ➡️………………………….
29) Lawyers ➡️………………………….
30) Sports referees ➡️………………………….

IELTS Listening general practice test pdf- SECTION 4

Audio – Section 4

Questions 31-40

Complete the notes below.

Write ONE WORD ONLY for each answer.

THE KLONDIKE GOLD RUSH OF CANADA
The gold-seekers’ journey to the Klondike river
☑️ Many gold-seekers set off from Skagway in Alaska.
☑️ The White Pass Trail was difficult because of rocks and (31) …………………………. along the way
☑️ The Chilkoot Trail was very (32) …………………………. so it could take three months.
☑️ On both trails, gold-seekers gave up because of starvation, disease and the fear of (33) ………………………….
☑️ At Lake Bennet, gold-seekers stayed in a (34) …………………………. until spring arrived.
☑️ At Miles Canyon, it was necessary to hire an experienced (35) …………………………. to continue the journey.
☑️ Gold-seekers finally reached Dawson and the Klondike river.

The equipment gold-seekers had to take
☑️ The (36) …………………………. provided gold-seekers with a list.
☑️ The list included :
– clothes, e.g. boots, thick coats
– tea and food such as (37) ………………………….
– tools, e.g. rope and several (38) ………………………….

People who became successful because of the gold rush
☑️ Some business-minded people sold supplies or set up hotels.
☑️ Jack London created a sense of (39) …………………………. in his stories.
☑️ Annie Hall Strong and Emma Kelly contributed to various (40) …………………………. in Canada and the U.S.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Answer key” collapse_text=”Answer key” ]
  1. 05443CHI771
  2. MARKET
  3. 018 669 925
  4. STORM
  5. GLASSES
  6. CARPET
  7. CURTAIN
  8. GARAGE
  9. HONEYWELL
  10. FENCE
  11. A/B (in any order)
  12. A/B (in any order)
  13. B/C (in any order)
  14. B/C (in any order)
  15. C
  16. B
  17. D
  18. A
  19. B
  20. A
  21. B
  22. A
  23. B
  24. C
  25. A
  26. B
  27. B
  28. F
  29. C
  30. D
  31. MUD 
  32. STEEP
  33. FAILURE
  34. TENT
  35. SAILOR
  36. POLICE
  37. FLOUR
  38. BUCKETS
  39. ADVENTURE
  40. NEWSPAPERS
[/bg_collapse]

About this test

IELTS Listening general practice test pdf- TEST 35 belongs to ‘Easy’ category. So, if you are scoring 36+/40 in this practice test you are highly likely to hit band 7 and above in the real exam setting.

I hope you find this 35th test of our online ‘LISTENING 200+ Practice Test Series🎧’ useful. If you need PDF copy & official transcript of this test, tell us in the comment section below.

Also, please don’t forget to rate this test to improve its reach, so as to benefit as many aspirants as possible.

All the best !!!

Rajit

Rajit Kaushal is the co-founder and an active blogger at 'CIC Talks'. He is best known for his rich expertise in IELTS & Canadian Immigration🇨🇦. You can reach out to him at Instagram & Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.